Utazási tudnivalók

Kérjük olvassátok el utazás előtt

2020. december 01.: Az alábbiakban a Konzuli Szolgálat weboldalán megjelent tájékoztatást közöljük:

FONTOS VÁLTOZÁSOK a határátlépési szabályokban!

Horvátország vonatkozásában 2020. december 1-jétől általános határátlépési tilalom van érvényben az EU azon tagállamaiból érkezők számára, akik nem tartoznak az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) besorolása szerinti „zöld” (járványügyi szempontból biztonságos) kategóriába. Jelenleg Magyarország, ahogyan az EU túlnyomú többségének tagállama sem tartozik a zöld kategóriába, így az általános határátlépési korlátozás jelenleg a magyar állampolgárok esetében is érvényes. Ezen tagállamokból érkezők esetében a beutazás feltétele, hogy:  

  • a határátlépésekor 48 óránál nem régebbi (negatív) PCR SARS tesztet kell bemutatni; vagy, 
  • a tesztelést, a teszt eredménye megérkezéséig izolációba vonulva, Horvátországban kell elvégeztetni. 

A beutazási tilalom fenti feltételei alól mentesülnek: diplomaták, nemzetközi szervezetek tagjai, a nyomós családi vagy üzleti okból beutazók, a halaszthatatlan gyógykezelésre érkezők, a tranzit teherforgalomban résztvevők és a közlekedési személyzet tagjai. Szintén mentesülnek az egészségügyi dolgozók, a tanulók, a napi ingázók, a kiküldött munkavállalók, a Horvátország területén tranzitáló utasok – amennyiben Horvátországot a belépéstől számított legkésőbb 12 órán belül elhagyják. 

 

Forrás: Konzuli Szolgálat

——————

2020. június 12-től megszűnt a 2 hetes kötelező karantén, miután hazatértek Horvátországból.

🚕 A határátlépés meggyorsítása érdekében érdemes előre regisztrálni a https://entercroatia.mup.hr/ oldalon (magyar nyelven is elérhető). Regisztráció után a megadott email címre fogjátok kapni a kódot, amit a határon a szélvédő mögé kell elhelyezni.

A horvátok ígérete szerint lesz egy külön gyors sáv az előzetesen regisztráló utazóknak, a többieknek a határon kell megtenni a regisztrációt, ami növeli a várakozási időt.

A regisztrációra az esetleges kontaktkutatás miatt van szükség.

A weboldalon azt írják: “Ha egy család tagjai különböző helyekre utaznak, minden utasnak külön adatlapot kell kitöltenie, és/vagy az adatlapot kitöltő személy garanciát vállal arra, hogy az adatlapon szereplő személyek mindegyikének ugyanaz a cél pontja.”

Vagyis, családonként elég 1 személy adatait megadni (többek között email cím, telefonszám, szálláshely címe, szállásadó elérhetősége), ha mindannyian ugyanott fogtok nyaralni.

Kérjük nyomtassátok ki a visszaigazolást is, amit foglaláskor küldtünk nektek.

Fontos!

Vir szigeten eddig egyetlen igazolt fertőzött sincs. Zágráb környékén és Horvátország Szerbiával határos megyéjében (Eszék-Baranya) találják az esetek többségét. A tengerpart továbbra is biztonságos úticél.

Bizonyos óvintézkedések továbbra is érvényben vannak:

  • A boltok/üzletek bejáratánál kézfertőtlenítőt helyeznek ki (Konzum, Plodine, Decathlon, LIDL… ahol eddig voltunk, mindenhol volt)
  • Szájmaszk? úgy tudjuk nem kötelező, és nem is nagyon viseli senki, inkább csak a boltokban dolgozók. Azért érdemes otthonról hoznotok, mindenkinek legalább egyet, ha esetleg kérik (nem tudunk arról, hogy kérnék, de inkább legyen nálatok)
  • Strandolás, fürdés, napozás: legutóbbi információink szerint a partokon 100 négyzetméterenként 15 fő tartózkodhat egyidőben. Vagyis idén biztosan nem kell harcolni a helyért még a legnépszerűbb strandokon sem
  • Továbbra is ajánlott a távolságtartás, a zsúfolt helyek elkerülése, és továbbra sem lehet tömegrendezvényeket tartani.
  • Mi történik, ha valakinél fennáll a fertőzés gyanúja?
    Hívni kell a 112-t, és kerülni a személyes érintkezést. Telefonos bejelentés esetén a járványügyi szakember ajánlásait kell követni. Vir szigeten van orvosi ügyelet is, illetve Zadarban éjjel-nappal nyitva tartó megyei kórház, ha bármi történik, biztonságban vagytok a nyaralás alatt is.

Készítettünk nektek egy kisfüzetet, amiben hasznos címeket, információkat, telefonszámokat találtok, többek között a Vir szigeti orvosi ügyelet és a zadari kórház elérhetőségeit, címét is:

https://prezi.com/i/ehrocxp02iuq/koszontunk-vir-szigeten/

Ha bármiben a segítségetekre lehetünk, vagy kérdésetek van, írjatok bátran!

Kívánjuk, hogy legyen szép, élményteli, biztonságos nyarunk mindannyiunknak! Szép napot!

 

Kérdésem van:

2 + 12 =