fbpx

A magyarok kedvenc úticéljai Horvátországban

Melyek a legkedveltebb horvátországi úticélok a magyar utazók körében?

Vir sziget továbbra is a legkedveltebb horvátországi úticélok között

2020. december 09.
Olvasási id?: 15 perc

Az I Love Horvátország Facebook csoportban november utolsó hetében tették fel a kérdést, hogy kinek melyik a kedvenc úticélja. A bejegyzésre adott hozzászólásokat kielemeztük, az eredményt ebben a bejegyzésben olvashatod. Több, mint 250 hozzászóló összesen 347 települést jelölt meg kedvenc úticéljaként. Habár ez a felmérés nem reprezentatív, a hozzászólások viszonylag magas száma miatt valós képet fest a magyar utazóközönség preferenciáiról a horvát tengerparton.

Olvasd el, melyek a kedvenc úticéljaink Horvátországban.

A régiók sorrendje: Közép-Dalmácia, Kvarner-öböl, Észak-Dalmácia, Isztria, Dél-Dalmácia

A horvát tengerpartot 5 fő régióra szoktuk felosztani: Isztriai-félsziget, Kvarner öböl és a hozzá tartozó szigetek (például Cres, Losinj, Krk és Rab-sziget), Észak-Dalmácia (Pag szigettől Rogoznicáig), Közép-Dalmácia (Trogirtól a Neretva folyóvölgyig terjedő partmenti terület valamint többek között Brac, Solta, Hvar és Vis szigetek) valamint Dél-Dalmácia (Neretva-völgy, Peljesac-félsziget, Dubrovnik vonzáskörzete és néhány nagyobb sziget, mint például Korcula, Lastovo, az Elafiti-szigetcsoport).

Összességében a legtöbb szavazat Közép-Dalmáciában található úticélokra érkezett. Közép-Dalmácia lett a mini közvéleménykutatás abszolút győztese, minden kategóriában aranyérmes: mind régió, mind régión belüli kisebb tájegység és konkrét település tekintetében is, hiszen nemcsak a teljes régió lett a legnépszerűbb, hanem ezen belül a Makarskai riviéra, mint tájegység, és Közép-Dalmáciában található a legnépszerűbb település, Makarska város is. A régió elsöprő többséggel győzött, a válaszadók 37,29%-a erre gondol, ha kedvenc úticéljáról kérdezik. Majdnem annyian, mint a második helyezett Kvarner-öböl és a harmadik helyezett Észak-Dalmácia együttvéve (23,20% illetve 19,06%).

A régiók közül a Kvarner-öböl évek óta őrzi stabil pozícióját. Nemcsak azért, mert ez a terület Horvátország Magyarországhoz legközelebb fekvő, leggyorsabban elérhető tengerparti területe, hanem azért is, mert itt a turizmusnak évszázados hagyománya van. Abbázia már a Monarchia idején is közkedvelt üdülőhelynek számított, de Selce, Novi Vinodolski, Crikvenica város is régóta szerepel Horvátország turisztikai térképén.

De nemcsak a szárazföldi nyaralóhelyek vonzzák a vendégeket. A Kvarner-öböl szigetei közül Krk és Rab sziget évek óta nagyon sokak kedvence (8,29% és 6,08% a teljes válaszadók körében), és Losinj is kiemelkedő vonzerővel rendelkezik nemcsak a régión belül, hanem, egész Horvátországban. Krk sziget a Makarskai riviéra valamint Zadar és vonzáskörzete után a harmadik helyen szerepel a legkedveltebb tájegységek rangsorában.

Észak-Dalmácia fő vonzereje a Zadari riviéra (a város és vonzáskörzete, például Bibinje, Kozino) és Vir sziget. Zadar óvárosa 2016 óta a Világörökség része. Ezt az előkelő és jelentős turisztikai ismertséget hozó elismerést az óvárost körülölelő masszív városfallal érdemelte ki. Kevesen tudják, hogy Zadar óvárosát veszi körül a legnagyobb erődrendszer (a legtöbben Dubrovnikra tippelnének). Vir sziget pedig egy tipikus nyaralósziget sokféle, változatos tengerparttal, kellemes mediterrán éghajlattal, hosszú és száraz nyári időszakkal és tiszta tengerrel.

Talán meglepő, hogy Isztria ebben a felmérésben csak a negyedik helyre tudott felkapaszkodni, hiszen itt is magas színvonalú a turizmus, és ez a félsziget is közel esik Magyarországhoz. A régió kedvence Rovinj városa, amely toronymagasan vezeti a legnépszerűbb isztriai nyaralóhelyek listáját. Nemcsak a régión belül, hanem a teljes horvát tengerpartot figyelembe véve is az egyik abszolút kedvenc: kimutatásunkban rögtön Makarska után (8,84%) a második legkedveltebb város az egész horvát tengerparton (6,08%). Isztrián Rovinj mellett még Pula és Rabac is népszerű, de jóval kevesebben szeretnek ide járni, mint Rovinjba.

Az öt fő régió közül Dél-Dalmácia vonzza a legkevesebb turistát, de ez nem jelenti azt, hogy bármivel is rosszabb lenne bármely másik régiónál. Az ok leginkább a távolság lehet, hiszen Dubrovnik majdnem 1000 kilométerre fekszik Budapesttől. Ugyan Bosznia-Hercegovinán keresztül ez a távolság 800 kilométerre rövidíthető, azonban a boszniai útvonal sokkal kevesebb autópálya szakaszt foglal magában, így hiába kisebb a távolság, a menetidő mégis hosszabb. Azonban, aki legalább egyszer már látta Dubrovnikot, tudja, hogy azért megéri ennyit utazni miatta – csak inkább az őszi-téli-tavaszi hónapokban, mert nyáron zsúfolásig telített a város. A dél-dalmáciai régiót összességében a válaszadók 8%-a vallja kedvenc úticéljának.

A régiók sorrendje kedveltség alapján

Nem számít, ha kicsit többet kell utazni

a magyarok kedvenc úticéljai horvátországban
a magyarok kedvenc úticéljai horvátországban

Néhány észrevétel:

  • Észak és Dél Dalmácia távolság és kedveltség szerint ugyanarra a helyre került mindkét sorrendben.
  • Közép-Dalmácia, habár viszonylag távoli úticél, mégis a legkedveltebb. Még a szigetek is, annak ellenére, hogy komppal lehet megközelíteni őket.
  • Isztria közelsége ellenére csak a 4. legkedveltebb horvát tengerparti régió
  • A Kvarner-öböl kedvelt és közeli úti cél is egyben

Makarska és a Makarskai riviéra – a legkedveltebb város és a legkedveltebb kisrégió Horvátországban

Ahogy említettük, a legtöbb kedvenc desztináció Közép-Dalmáciában található. Ezen belül is kiemelkedő a Makarskai riviéra, mint kisebb tájegység a régión belül. (Az elemzésben tájegységnek neveztük el a régión belüli olyan kisebb területet, amelynek települései hasonló természeti adottságokkal és hasonló turisztikai vonzerővel rendelkezik). A Makarskai riviéra legnépszerűbb települései Brela, Baška Voda, Tučepi, Podgora , illetve maga Makarska város, a felmérés abszolút győztese: a válaszadók majdnem 9%-a jelölte meg kedvenceként a Biokovo hegy lábánál fekvő mediterrán kisvárost. Vagyis Makarska majdnem minden tizenegyedik magyar ember legkedveltebb úticélja. Nem is csoda, hiszen a festői környezetben elhelyezkedő hangulatos, domboldalra épült óváros egy igazi kis mediterrán ékszerdoboz. Igazán érthető, miért kedvelik annyian.

A második helyet Zadar és vonzáskörzete foglalja el, ahol mindenki talál számára érdekeset: történelmi emlékeket Zára és Nin óvárosában, gasztronómiát, családbarát tengerpartokat, aktív programokat és természeti kincseket is.

A bronzérmes (legalábbis ezen kimutatás szerint) Krk sziget népszerűsége évek óta töretlen a magyarok körében. Hídon is megközelítheő? (amit ráadásul 2020-tól már díjmentesen lehet használni), változatos tengerpartján kisgyerekes családok is megtalálják a kedvencüket, és gazdag történelmi emlékeket is rejteget Horvátország egyik legnagyobb szigete.

A lista 5. helyét Rab sziget foglalja el. Ez a sziget is évtizedek óta szerepel a kedvenc helyek listáján. Érdekesség, hogy ugyanannyi válaszadó szavazott Rab szigeti településekre (főleg Rab-ra és Lopar-ra) összesen, mint ahányan Rovinj városra egyedül. Rovinjról is beszélünk majd, csak nem itt, hanem majd a legnépszerűbb városok listája kapcsán fogjuk említeni részletesebben.

A negyedik helyre Omiš került fel, amit hosszú homokos tengerpartjával, Split viszonylagos közelségével és a festői környezettel érdemelhetett ki, hiszen a Cetina folyó torkolata a városban található. Az óváros kicsi ugyan, de látványos: a folyótorkolat és a meredek hegy közé zárt óváros pedig igazi mediterrán úticél nemcsak a gyermekes családoknak, de a történelmi városok kedvelőinek is. Omišt Brač sziget követi, mögötte Trogir és vonzáskörzete került. Brač szigetre ugyan nem vezet híd, ezért kompozni kell, de a sűrű kompjáratok és a rövid menetidő miatt mégis könnyen megközelíthető. A szigeten Supetar, Sutival és Bol a legnépszerűbb helyek. Trogir szintén hagyományosan közkedvelt, habár a mostani felmérés alapján úgy tűnik, mintha az utóbbi időben némileg veszített volna népszerűségéből.

a magyarok kedvenc úticéljai horvátországban

A legkedveltebb tájegységek (kisrégiók) Horvátországban – a Makarskai riviéra elsöpr? többséggel gy?zött

Szeretjük a szigetetek

Ha a legkedveltebb úticélokat keressük, érdemes nemcsak régiók és városok szerint felállítani a rangsort, hanem megnézhetjük azt is, hogy mennyien választják a szárazföldi nyaralóhelyeket és hányan döntenek úgy, hogy szigetre mennek nyaralni. Ez az arány jelen felmérésben 66% és 34% a szárazföld javára, vagyis háromból ketten a szárazföldet választják, háromból egy ember viszont valamelyik szigeten találta meg álmai nyaralóhelyét.

Ez az arány logikus is lehet abból a szemszögből nézve, hogy a szigetek esetében a megközelíthetőség fontos szempont lehet. Csak 5 olyan szigetet találunk Horvátországban a körülbelül 70 lakott sziget közül, amelyre híd is vezet, vagyis kompozás nélkül, autóval is könnyedén megközelíthető.

Azonban a számok mást mutatnak. A válaszadók ugyanis kevesebb, mint fele (41%) jelölt meg hídon keresztül megközelíthető szigeteket, a többiek – 60% – akár kompozni is hajlandó, hogy eljusson kedvenc nyaralóhelyére. Ezek szerint 10 utazóból 6 számára nem a könnyű megközelíthetőség a legfontosabb.

Vajon mely szigetek vezetik a listát?

 

Krk sziget stabilan tartja vezető helyét (24,59% a szigetekre adott szavazatok arányában, és 8,29% az összes válasz arányában), melyre nemcsak, hogy hídon juthatunk el, hanem még közel is fekszik Magyarországhoz (a hazánkhoz legközelebbi régióban, a Kvarner-öbölben található). A szigeten belül Krk, Baška, Malinska, Punat, Klimno településeket kedvelik legjobban. Kiváló strandokra és szép óvárosokra talál, aki ide látogat.

A követkeő? helyen azonban Rab és Brač szigetet találjuk, amelyekre csak komppal tudunk eljutni, de ez a jelek szerint nem szegi kedvét az utazóknak, hogy ezeken a szigeteken nyaraljanak. A szigetre adott szavazatok 18%-a ugyanis Rab szigetre érkezett, 14,75% pedig Brač-ra. Brač Közép-Dalmáciában található, viszonylag távol Magyarországtól. Az adatokból tehát arra következtetünk, hogy egyre több magyar utazó hajlandó többet utazni, illetve kompra szállni a legszebb helyekért. 

Rab sziget a második helyre került, a szigeten Lopar, és Rab város a legnépszerűbb. Rab szigetre a szigetre szavazók közel egynegyede jár szívesen. Losinj, Vir, Pag, Brač és Hvar sziget szintén a legnépszerűbbek közé tartozik. Vir nemcsak a szigetekre szavazók között népszerű (8,2%), hanem az összes válasz arányában is el?őkelő helyen szerepel, a 6. legkedveltebb úticél Horvátországban, közvetlenül Zadar város után, és „holtversenyben” Mali Losinj várossal. Annak ellenére, hogy Virnek nincs igazi mediterrán óvárosa, ehhez a közeli Ninbe vagy a távolabbi Zadarba kell ellátogatnunk. Nin egyébként a 9. helyre fért fel a top10-es listán. Vir vonzereje úgy tűnik ez alapján, hogy továbbra is a gyönyörű természeti környezet, a tiszta tenger, a változatos partszakasz. Hiszen Vir sziget lényegében „körbefürödhető”: a sziget tulajdonképpen egy 30 kilométer hosszú szabadstrand, ahol szinte ott állhatunk meg fürödni, ahol csak kedvünk tartja.

Érdekes, hogy bár kevesen, de kezdik felfedezni a távolabbi, nehezebben elérhető vadregényes szigeteket is, mint Zut (a Kornati szigetcsoport tagja), Vis, Lastovo vagy Mljet.

a magyarok kedvenc úticéljai horvátországban
a magyarok kedvenc úticéljai horvátországban
a magyarok kedvenc úticéljai horvátországban

Városok vagy kistelepülések?

Habár jellemzően a kisebb településeket részesítjük előnyben, a nagyobb városok is sokak bakancslistáján szerepelnek. A nagyvárosok közül Split, Zadar, Dubrovnik és Abbázia (Opatija) a legkedveltebbek. Rijeka és Šibenik azonban nem szerepel a legkeresettebbek között. Rijeka érhető is, hiszen nem tipikus turistaváros, hanem inkább iparváros, de Šibenik kicsit furcsa, hiszen dombra épült óvárosa a legszebbek közé tartozik.

legnépszer?bb horvát tengerparti városok

Megjegyzés: barna színnel a szárazföldön található úticélokat, sötétkék színnel a hídon megközelíthet? a szigeteket, világoskékkel a komppal megközelíthet? szigeteket jelöltük.

a magyarok kedvenc úticéljai horvátországban
a magyarok kedvenc úticéljai horvátországban

Hasznosnak találtad a cikket?

 

2006 óta vagyunk Vir szigeten, jól ismerjük a helyi viszonyokat, és jó kapcsolatot alakítottunk ki a helyi szolgáltatókkal, ingatlan közvetítőkkel. Vir évek óta folyamatosan fejlődik, ezért érdemes itt ingatlant vásárolni: akár saját nyaralót, akár befektetési célból, bérbeadásra. Ha ilyen terveid vannak, keress minket bátran, szívesen megosztjuk veled tapasztalatainkat.

Írj nekünk:

13 + 6 =