fbpx

Őszi kerékpár túrák

Vir szigetről a zarándok szigetre

(40 kilométer)

 

Útvonal: Vir – Nin – Grbe – Vrsi 
Ezen a túrán viszonylag kevés szintkülönbséget kell majd leküzdened. A hídtól Ninig kerékpárúton tudsz tekerni, utána pedig az úton. De ez egy mellékút, ezért nincs nagy forgalom. Nin sólepárlói mellett tekerünk el a Zdrijac nevű strand irányába (a Ninsa Laguna keleti része). Zdrijacnál jobbra Grbe felé, majd Vrsi következik, ahol áthaladunk Dalmácia egykori legnagyobb dohányfeldolgozójának kapuja alatt (ez egy boltíves átjáró, olyan mint egy mini-diadalív). Ezután a hegyek felé haladunk tovább sík úton. Szeles időben itt kicsit nehezebb haladni, mert a hegyek felől érkező szeleknek semmi sem állja útját. (tudjátok, ez a bora, ami vastag felhőgombolyagokat ültet a hegy fölé)

Vrsi után kezdődik a látványosabb szakasz kissé meredekebb dombokkal és lejtőkkel. Az út mentén van egy templom is, ha elértél ide, akkor jó úton jársz a Zecevo sziget felé. A szigetet egy pár méter széles gázló választja el a szárazföldtől, apálykor a köveken át is tudsz sétálni, akár bicajjal a hátadon. A Zecevo sziget egyébként a kápolnájáról nevezetes, amit a legenda szerint a törökök megpróbáltak lerombolni, de az egyik fal lebontása közben a fal mögül váratlanul előkerült egy fából készült Mária szobor, amit a törökök égi jelnek gondoltak, és ijedtükben a vízbe dobták. 3 nappal később Nin partjainál talál rá egy Jelena nevű lányka. Azóta Nin egyik templomában őrzik, és Mária napon az oltárra helyezik.

Van még egy templomrom is a közelben (Crkva Svetog Lovre), de ennél talán izgalmasabbak azok a kis öblök a partvonal hegy felőli oldalán, ahol jó időben meg lehet állni piheni, fürödni vagy akár sznorkelezni is, mert nagyon tiszta a víz.

Hazafelé érdemes meglátogatnotok Nin óvárosát is.

Vendégeink mondták…

„egy igazi ajándék volt számunkra, hogy október közepén még fürödhettünk a tengerben”

Zoli, 2020 október

Fotók:

Dombok, sziklák és a kék tenger

Vrsi után kezdődik a túraútvonal legszebb szakasza

Kilátás

Vrsi közelében

Sokszínű

természet

Sokszínű

természet

Sokszínű

természet

A dombok mögött

egyszercsak felbukkan a zarándoksziget

Átkelőhely a zarándokszigetre

Egy csendes tengeröböl

Vrsi falu közelében

Még egy

csendes tengeröböl, ahol megállhattok túra közben fürödni

Kápolna a zarándok szigeten

Nin város

hazaúton érdemes meglátogatni

A túraútvonalon rejtett öblökre is rátalálhattok, ahol megállhattok pihenni, felfrissülni:

Őszi kerékpártúrák: jelezd felénk, ha szállást keresel

10 + 6 =