fbpx

Hálóból tányérra

Fenséges halas lakoma egy apró halászfaluban a Kornati szigetvilág eldugott öblében

 

Írta: Dobránszky Attila

Minden évben karácsony előtt hallom vagy olvasom, hogy mi magyarok milyen kevés halat fogyasztunk, és azt a keveset is főleg decemberben..
Pedig a hal nemcsak egészséges, hanem igen ízletes is, ha jó minőségű az alapanyag. Eszembe jutott erről egy kedves emlék, amikor 2 éve júliusban a Kornat sziget egyik kis halászfalujában egy fenséges halas ebédet költöttünk el Csillával.

Elsőre meglepőnek tűnik, hogy még Horvátországban sem tudsz minden étteremben igazán frissen fogott tengeri halat enni. Ennek az az oka, hogy az igény sokkal nagyobb annál, mint amennyit a halászok fogása ki tudna elégíteni. Főleg a nyári szezonban.

A legtöbb helyen gyorsfagyasztott, Ugljan, Pasman szigetek nyílt tenger felőli oldalán vagy Kornati nemzeti park területén létesített haltenyészetekből származó hal kerül a vendégek tányérjára. Ezek a halak kitűnő minőségűek, azonban az ízük nem vetekedhet a szabadon halászott, frissen fogott tengeri halakéval. Ha egyszer megkóstolod, örökre különbséget tudsz majd tenni a tenyésztett és a szabadvízi halak között. Legalább egyszer érdemes megkóstolnod, ha Horvátországban nyaralsz. Ízletes, omlós és puha a frissen fogott grillezett tengeri hal “húsa”.

Na de hol lehet olyan éttermet találni, ahol biztosak lehetünk benne, hogy ilyen frissen fogott tengeri hal kerül majd a tányérunkra?

2019 július végén a Kornati szigetvilágbam hajóztunk a Zadar Archipelago csapatával. Ők egy zadari hajós utazásszervező csapat, akik 2 fős legénységgel és csupán 10-12 kíváncsi vendéggel vágnak neki, hogy megmutassák a legszebb helyeket a szigetvilágban, ahová a nagy turistahajókkal esély sincs eljutni. A szigetcsoport legnagyobbikán, a Kornat szigeten bukkantunk rá egy pici halászfaluban egy családi étteremre. Vrulje falu mindössze néhány házból áll, az étterem a kikötő mellé épült, közvetlenül a tengerpartra.

A friss fogás egy tálcán várja a betérő vendégeket az étterem bejárata előtt, amiből kiválaszthatod, melyiket készítsék el neked a konyhán. Ameddig sül a friss makréla (vagy amit épp aznap fogtak), addig elkortyolgathatsz egy korsó sört a tengerparti étterem teraszán, miközben nézheted a szebbnél szebb és nagyobbnál nagyobb vitorlásokat, yachtokat, amint befutnak az öbölbe. Az étterem – habár egy félreeső, isten háta mögötti helyen van- mégis jól ismert a hajósok körében.

Miután jóízűen elfogyasztottuk a friss makrélánkat az étteremben, elindultunk felfedezni a halkászfalut. Mindössze néhány ház, egyik-másik helyen kiadó szobát is kínálnak. Összeismerkedtünk egy falubelivel, akinek ágyas áfonya pálinkáját azóta is emlegetjük. De kapható nála olíva olaj, füge lekvár és aszalt füge is.

Ezután továbbindultunk kis csapatunkkal, hogy megnézzük a Kornati szigetvilág egyik legszebb tengerpartját, a Lojena-öblöt. Erről egy következő bejegyzésben fogunk írni, tartsatok velünk, hamarosan megosztjuk a linket a Virsziget.hu Facebook csoportunkban is.

 

Hogyha te is szeretnél hajózni az Adria legszebb szigetvilágában, megkóstolni egy fenséges halas ebédet egy eldugott öbölben, sznorkelezni, fürödni, napozni és felfedezni ismeretlen helyeket, írj nekünk.

Ilyen volt…

“Remek napot töltöttünk a szigetvilágban! A hajón csak heten voltunk, nagyon barátságos útitársaink voltak. Egy óra alatt már a Telascica sziklafalainak tetejéről néztük a tengert. Utána a Kornati szigetvilág következett: Mana, a magánsziget, Lojena öböl. Zut szigeten egy pici halászfaluban álltunk meg ebédelni. Az étterem közvetlenül a part mellett volt. A bejárat mellett egy nagy tálcán az aznapi fogás. Amit kiválasztottuk, azt sütötték meg ebédre. Este Zadarba érkeztünk vissza, a tengerről néztük meg a Tengeri orgonát. Remélem még eljutunk ide máskor is!”

Csilla, 2019 július

Fotók a kirándulásról:

Útközben

a Kornati szigetvilág felé útba ejtettük a Dugi otok (“Hosszú sziget”) magas sziklafalait is

Kopár szigetek között

hajózunk Vrulje falu felé

Vrulje falu

a szigetvilág legnagyobbikán, a Kornat szigeten

Családi étterem a Kornati szigetek eldugott szegletében

az étterem egy festői kis öbölben bújik meg néhány házból álló kis faluban. Az egyiknél házi olivára és ágyas áfonyapálinkára bukkantunk

Friss fogás

Te választhatod ki, melyik halat szeretnéd a friss fogásból

Nem maradtunk éhesek

A kilátás is nagyszerű az étterem teraszáról az öbölre

Lojena-öböl

itt sznorkelezni és fürödni álltunk meg

Régi romok? Nem egészen...

ennek a régi városnak egészen más a története

Fedezd fel a Kornati szigetvilágot

3 + 1 =