fbpx

Nin: Bor-Sajt-Óváros

Városnézés Ninben

 

Történelem, kultúra és gasztronómia találkozása az egykori horvát koronázóvárosban

Egykoron az illírek által alapított Aenona óvárosa nemcsak az illír, hanem a római kor valamint a korai középkor történelmi emlékeit is magán viseli. Sőt, a horvát-magyar perszonálunió idején II. András királyunk még szabad királyi városi címet is adományozott e rendkívül szerencsés fekvésű városnak. Szerencsés, hiszen az Adria legsűrűbb szigetvilágának kapujában helyezkedik el, hajózási, kereskedelmi útvonalak mentén. Bőven termő földek, a közeli folyó -melynek édesvize itatásra és öntözésre szolgált egykor- , Dalmácia második legnagyobb sólepárlója és a Velebit hegységből érkező frissítő szelek által kellemessé váló klíma ideális feltételeket teremtettek a városka fejlődéséhez, a kereskedelem kibontakozásához.

Óvárosában sétálva évezrednyi történelmi emlékek elevenednek meg: meglátogathatjuk Dalmácia legnagyobb római kori fórumát, nem messze tőle pedig egy római kori villa maradványaira bukkanhatunk. A város mellett épült Dalmácia legnagyobb, több mint 2000 hajó befogadására alkalmas római kori kikötője is, amelynek tenger alatti maradványai ma is jól látszanak a Nin-i partszakaszról készült légifelvételeken.

Nin, Dalmácia legrégebben alapított városainak egyike azonban nemcsak a történelem iránt érdeklődők számára lesz izgalmas kora nyáron és kora ősszel. Óvárosi sétánkat Gergely püspök szobra nagylábujjának megérintésével koronázzuk meg, hiszen ezen cselekedet a legenda szerint szerencsét hoz nekünk.