fbpx

Mediterrán receptek helyi alapanyagok felhasználásával

Dalmácia ízei:

 

Dalmáciában mindent megtalálsz a fenséges fogásokhoz: hidegen sajtolt olíva olaj, mandula, dió, mandarin és sokféle zamatos, friss zöldség és gyümölcs. Kóstold meg!

 

Csicseriborsó krém olíva olajjal

őszi finomság

1.

Végy 200 gramm csicseriborsót

2.

Áztasd be 8-10 órára 

3.

Áztatás után f?zd kb 1 órán keresztül lassú t?zön 

4.

Amikor megpuhul, öntsd le róla a vizet és önts hozzá 4-5 ev?kanál hidegen sajtolt olíva olajat 

5.

Turmixold össze, hogy krémes, kenhet? legyn

6.

Ízlés szerint f?szerezd (petrezselyem, oregánó vagy bazsalikom illik hozzá legjobban)

Jó étvágyat!

Mandulát vagy diót is tehetsz a tetejére

Olivás-paradicsomos csirkefalatok

Tudtad? Dalmát szokás szerint a leszüretelt olíva bogyót 1 hónapig tengervízben áztatják úgy, hogy naponta cserélik rajta a vizet. Így finomabb lesz a bogyó, és nyersen vagy akár sütve is fogyasztható. Kóstold meg következő receptünket:

1.

Vágj fel csíkokra 500 gramm csirkemellet

2.

A csirkemellet süsd meg vajon, közben adj hozzá 0,5 liter paradicsomszószt és 100 gramm olíva bogyót

3.

Süt?ben süsd még 20 percig 200 °C-on, és már kész is

Olíva „befőtt”

olíva bogyó

Facebook csoportunkban már szóba került, hogyan lehet az érett, de keserű és kemény olíva bogyókból finom csemegét varázsolni.

Először is leszedés után le kell mosni a bogyókat, majd egyenként bevagdosni egy éles késsel. Üvegbe tiszta vizet öntsünk és négyszer cseréljük négy naponként. Azután sós vízben kell áztatni 5 hétig, hetente cserélve az üvegben a vizet. Közben egy-egy szemet érdemes megkóstolni. Az elején nagyon keserű lesz, de ahogy telik az idő, fokozatosan elveszíti a keserű ízt. 5 hét után már fogyasztható, de érdemes még további két hétig érlelni és így lesz a legfinomabb.

Vendégeink mondták…

„friss és ízletes alapanyagokat tudunk itt beszerezni, amivel élvezet főzni!” 

Feri, 2020 október

Főzzünk együtt Dalmáciában: érdekelnek tengerparti gasztro programjaink?

4 + 7 =