fbpx

Velencei emlékek Zára óvárosában

Miért díszíti szárnyas oroszlán Zára főkapuját?

 … és miért találkozunk még számos horvát tengerparti városban is az egykori Velencei Köztársaság jelképével?

 

Mikor: 2020. június 19., június 26. és július 03.-án (pénteki napok)

Városnéző sétánkon megismerhetitek Zára fordulatos történetének azt a fejezetét, amikor a Velencei Köztársaság fennhatósága alá tartozott. Hogyan hajtotta uralma alá a várost fondorlatos úton, a keresztes haderőt maga mellé állítva az egykori kereskedőállam? Miért mertek szembeszállni a kalmárköztársaság és a keresztes seregek szédítő túlerejével a város védői? Sok sok kérdés és izgalmas válaszok Zára középkori történetében, amit óvárosi sétánk során elmesélünk neked.

Mielőtt áthaladunk a város főkapuján, megtudhatod, miért díszíti Velence jelképe, a szárnyas oroszlán, amit még sok más helyen is felfedezhetsz a város utcáin. Megtudhatod azt is, hogyan fordulhatott elő, hogy az eredetileg a Szentföldre készülő keresztes sereg Zára ellen fordult, miközben a város korabeli kapitánya, a magyar Imre herceg maga is felöltötte a keresztet és Jeruzsálem felszabadítására készült. Arról is mesélünk majd, hogy a Magyar Királyság fennhatósága miért is volt sokkal kedvezőbb Zára népének, mint Velence hűbéresének lenni, és milyen fordulatos út vezetett el végül ahhoz, hogy Szent Márk köztársasága és a Magyar Királyság helyét végül egy harmadik nagyhatalom, az Oszmán Birodalom foglalta el, évszázadokra uralma alá hajtva Zárát és a teljes Balkáni régiót.

Városnéző sétánkon meglátogatjuk Zára jól ismert látnivalóit is: A Napüdvözletet, a Tengeri orgonát és a Szent Donát templomot is.

Érdekelnek a részletek? Kattints ide

Indulási helyszín: Vir sziget (előzetes megbeszélés szerint Zárában is találkozhatunk)

Időtartam: 1,5 óra (16:00 – 17:30 óra között)

A városnézés díja: 100 kuna / fő (minimum 3 fő)

Egyéb tudnivalók:

  • Városnézés után vendégül látunk egy finom kávéra és fagyira a város legjobb fagyizójában a Szent Anasztáz templom mellett
  • A zárai városnézés mellett szívesen ajánljuk Nin óvárosának meglátogatása is

Kedvet kaptatok? Tartsatok velünk:

[caldera_form id=”CF5ce2c6cbe41f0″]